20.01.- 28.02.14 toimus näitus "Romantiline küünlanäitus"
 

Sillamäe keskraamatukogus avati uus väljapanek, kus esitletakse suurt hulka küünlaid, mis kuuluvad lahutamatult talviste pidude juurde. Peale selle saab näitusel tutvuda kirjandusega, mis sisaldab kasulikku teavet küünalde kohta.
Eesti rahvakalendris nimetatakse veebruari küünlakuuks, 2. veebruaril tähistatakse aga küünlapäeva, üht tuntumatest talvepoolituspü-hadest.
"Rahvakalendri tähtpäevi läbi vaadates ei saanud me kuidagi jätta tähelepanuta nii ilusat ja õdusat püha," ütleb Sillamäe teenindusosa-konna juhataja Tatjana Bo-rissova. "Kogusime kokku töötajate ja lugejate kodudes leiduvad küünlad ja küünlajalad, kusjuures neid tuuakse ikka veel - näitus jääb avatuks 20. veebruarini ning linlaste initsiatiiv on igati teretulnud."
Näitus võtab enda alla mitu stendi, siin leidub jõulu-teemalisi, rahvusvärvides ja linna sümboolikaga küünlaid, mõned on pulmade puhul käsitsi värvitud, teised meenetena sõitudelt kaasa toodud. Ei puudu ka raamatud küünalde ja nende valmistamise kohta. Ühest küljest on näitus küll lihtne, teisalt aga väga huvitav ning pälvib kindlasti lugejate tähelepanu.
Traditsiooni kohaselt süütavad raamatukogu töötajad veebruaris iga päev ühe küünla - tänades nii kõiki, kes astuvad üle nende hubase hoone läve.
"Küünlapäeva on peetud ka naiste pühaks," räägib Tatjana Borissova. "Vanasti jõid naised sel päeval veini või punast mahla, mis pidi tagama kena punapõskse väljanägemise. Valmistati rituaalseid toite: putru ja seali-haroogasid. Mehed tegid sel päeval kodus naiste töid, naised aga puhkasid. Katoliiklased käisid kirikus küünlaid pühitsemas, neid hoiti aasta otsa alles. Sel päeval valmistati ka küünlaid, mis pidid uskumuse kohaselt heleda leegiga põlema."
Tänapäeval ei ole küünaldel enam sama olulist otstarvet kui vanasti, kuid neid leidub igas majas, kuna sümboliseerivad paljudele hubasust, kodu ja romantikat. Kes julgeks vastu vaielda, et küünlaleek mõjub inimesele hästi: rahustab, vabastab stressist ning loob turvalise ja armastusküllase õhustiku? (PR)

Loe:
Romantiline küünlanäitus / PÕHJAKANNIK (2014) Nr.18, 28. JAANUAR

Vaata fotoalbum: